Om RSRD

Amanda “Mandy Meat Grinder” Ström, Cougar Sluts 

Royal Swedish Roller Derby (RSRD) skiljer sig lite från andra ligor. Dels är det en inhemsk derbyliga, vilket innebär att vi består av flera olika stockholmslag som tävlar mot varandra i en serie, med finalmatcher i slutet av säsongen. Den andra skillnaden är att RSRD fungerar som en riotliga. Vi ser roller derby inte bara som en sport, utan även som en rörelse.

RSRD startades sommaren 2011, av Michell “Lil Chazza” Diaz Nocetti och Anna “Lady Lovely Blocks” Enqvist Larsson, tillsammans med Klara “Birdy Black Eye” Meri och Moonees “Moon Howler” Lindqvist. Lil Chazza var en av huvudpersonerna som tog roller derby till Sverige år 2007, och en av grundfigurerna i Stockholm Roller derby. Lady Lovely Blocks startade Luleåligan 2008.
En sen kväll i augusti 2011 bestämde sig dessa fyra rollers att det saknades underground i svensk roller derby, och startade Sveriges första riotliga.


Vad innebär det att ha en egen inhemsk liga?


Målet är ett seriespel mellan 4 olika lag, där vi strävar efter att anordna matcher 1-2 ggr i månaden. Varje matchtillfälle har självklart en tillhörande efterfest! En slagskämpe behöver alltid ett vattenhål.
Ligan började med två temalag: The Cougar sluts och The Slayer sisters. Senare har den utökats till fyra temalag med tillskotten Brass Knuckle Harlots och Rottin’ Rollers. Lagen tränar i största del tillsammans, men kommer även ha individuella träningar.

Vi använder oss självklart av WFTDAs regelbok som alla andra ligor.

__________________________________________________________________

I RSRD vill vi betona och förstärka rörelsen som är grunden i roller derby.
Vi kallar dem för de 5 pelarna:

1, Vi är partipolitiskt obundna men fungerar som en humanistisk rörelse med feminism- och systerskapstankar.
2, Vi visar respekt. Vi uppmuntrar olika livssynsätt, som queerteorier och den kvinnliga sexuella frigörelsen.
3, Vi värnar om individualiteten – att du får vara precis som du, är med allt vad det innebär!
4, Vi tar med oss musiken, hämtar kraft från punk ,rock och rockabilly.
5, Vi strävar efter kunskap som leder till att vi själva tar kontrollen och makten över hela rörelsen – från det lilla till stora.

Permanent link to this article: http://theroyalsrd.se/about-rsrd/