Vad är roller derby?

Roller derby är en kollisionssport på rullskridskor. Och ja, det kan göra rätt ont ibland men vi gillar våra blåmärken. Eller, som vi kallar dem, derby kisses.

SPELET

Sporten går ut på att två lag kör på en oval inomhusbana. En jammer  (spelaren med stjärnor på hjälmen) från varje lag samlar poäng genom att ta sig igenom klungan med blockers. För varje motspelare de lyckas passera får de ett poäng. Laget med flest poäng vid matchens slut har vunnit.

En match, eller bout, varar i 60 minuter och är indelat i två 30-minutersperioder. Perioderna är i sin tur indelade i jams, på 2 minuter  med 30 sekunders paus emellan.

SPELARNA

Lagen har 5 spelare var på planen. En pivot blocker (utmärks med en rand på hjälmen), tre blockers och en jammer (har en stjärna på hjälmen). Varje jam börjar med att båda lagens blockers startar i en klunga (kallat pack) när domaren blåser visslan. Pivot blockern startar främst och justerar packets hastighet.

REGLERNA

När klungan når banans främre startlinje blåser domaren två signaler och lagens jammers får starta. Medan jammern försöker tränga sig igenom packet, är blockerns uppgift att antingen hjälpa sin jammer igenom, eller att förhindra motståndarens jammer att ta sig genom. Detta får göras genom tacklingar (dock enligt vissa regler, vi är inte helt galna). Den jammer som först lyckas ta sig genom alla motståndarblockers kallas lead jammer och har rätt att när som helst avbryta jammen genom att placera sina händer på höfterna. Lagens jammers ska nu snabbt köra ikapp klungan igen, varefter poängräkningen börjar. Varje regelenligt omkörd motståndarblocker ger en poäng. När lead jammern slår med händerna på höfterna, eller efter två minuter, är jammen slut.

          

HISTORIA

Roller derby utvecklades i USA under 1930-talet och var ursprungligen en underhållningssport. På den tiden spelade både damer och herrar. På 1970-talet dog sporten ut för att på 2000-talet återuppstå, denna gång som en underground/gör-det-själv-rörelse med främst kvinnliga utövare.

Permanent link to this article: http://theroyalsrd.se/what-is-roller-derby/

2 comments

    • Emma Örnebjär on December 17, 2012 at 22:14

    Hej! Jag är fruktansvärt intresserad av att börja titta på rollerderby, hur ofta är ni i solnahallen och hur får man veta det? Tack på förhand.

    • Lene on January 4, 2013 at 21:11

    Vi spelar inte i Solnahallen, eller har åtminstone inte gjort det hittils. Men du är jättevälkommen på våra matcher, som vi spelar i olika hallar runt om i Stockholm. Håll koll här eller gilla oss på facebook , matchevent läggs alltid ut på facebooksidan: https://www.facebook.com/groups/216955348360063/

    Nästa match är planerad till slutet på januari 🙂

Comments have been disabled.